Om racen


Racen

Racerepræsentantens beskrivelse

Dine forventninger
Alle kan kaste deres kærlighed på en bestemt race og dermed ønske at høre eller læse om racen. Når det nu drejer sig om airedale terrieren, vil vi i Dansk Terrier Klub give dig en kort orientering. Men du skal gøre dig klart, at en airedale terrier skal være en ven for livet.

Lidt om racen
Den største af alle terrierracerne er airedale terrieren. Den kaldes - terriernes konge - ikke alene på grund af størrelsen, men også fordi den har en kongelig optræden. Den er værdig. Den er den roligste, den venligste og alligevel meget vagtsom. Velholdt og veltrimmet er den en hund blandt de smukkeste. Det er en hund som præsenterer sig med sine flotte tan og sorte farver. Den er også klog!

En meget anerkendt tysk hundepsykolog skriver i en af sine bøger, at den hund, der kan lære at forstå flest af menneskets ord, er "den store terrier".

Airedale terrieren er en alsidig hund. I virkeligheden er det en jagthund, og rigtigt oplært fra hvalp er den strålende til jagt. Den har været meget brugt som politihund og bruges stadig, bl.a. i Tyskland.

Som vagthund er den også uforlignelig. Med sin størrelse og sin dybe røst stopper den alle, som vil gå uindbudt ind i huset. Men samtidig er den rolig og ikke-gøende i det daglige.


Racens karakteristika
Airedale terrieren skal være mellem 58 og 61 cm over skuldrene. Kraftig men elegant og med et skarpt udtryk som kommer fra de små mørke øjne.
Ørene må ikke være for store. Men skal bæres elegant og skråt fremad med et lille knæk over pandelinien. Lang elegant hals på skrå skuldre ned i en kort lige ryg. Halen højt ansat og med en let bue - aldrig krum. Kraftige ben som bevæges parallelt i god fremdrift.


En airedale terrier hvalp på 8 - 9 uger vejer 4 - 5 kg og hvalpen vokser hurtigt. I 7 måneders alderen har den sin fulde højde, selvom vægten på 20 - 25 kg først kommer senere.
Med den rette forståelse er den nem at gøre renlig. Og den bevarer renligheden resten af livet. Et særkende for denne store terrier er, at den elsker børn.

Airedale terrieren er opdrættet i England i Yorkshire og har fået navn efter floden Aire. Den er oprindelig opdrættet til jagt på odder og går gerne i vand. Og hvis den kunne for sin størrelse, gik den også i rævegrav. Den er fortrinlig til at jage rotter.
Første gang den engelske kennelklub registrerede en airedale terrier var i 1876, altså for over 110 år siden.
Airedale terrieren er en trimmerace og holdes dens pels året igennem, fælder den ikke. Det er en fordel at have en hund der ikke fælder, også selvom det er en ekstraudgift til trimning.
Akvarel 1940


Foto: Lotte Madsen 1971 Fodring og motion
En airedale terrier hvalp vokser meget hurtigt. Til den er udvokset ca. 1 1/2 år, skal den derfor have de bedste betingelser for at vokse. Der findes mange forskellige hundefoder, du kan bruge. Men ved at rådføre dig med opdrætteren får du altid det bedste råd.

Den lille hvalp har bedst af at motionere sig selv ved leg i haven. Senere kan den gå små ture, men aldrig for langt, husk den skal også GÅ hjem igen, og det er ikke sikkert, den kan klare det.

Ved 10 måneders alderen kan du øge dine ture mere og mere. Så træner du den til at gå virkelig langt.

En velmotioneret airedale terrier hvalp og senere voksen, er den roligste eg nemmeste hund både inden- og udendøre.

Opdragelse
Alle hunde, også airedale terrieren, skal opdrages med bestemthed, og du skal altid være konsekvent. Kærlighed og ros er langt vigtigere end udskæld evig og altid.

Lad være med at gøre din hvalp vild med vild leg i stuen eller haven. Vær altid rolig, når du leger med din hvalp. Brug legetøj fx en bold, når du leger i haven.

En airedale terrier graver i haven. Giv den et sted, hvor den godt må, det nytter alligevel ikke at skælde ud. Og glem så ikke den lille godbid i lommen, når den har været flink.Hvalpelisten.dk

Hvalpelisten.dk ejes og drives af Dansk Terrier Klub.

Her kommer du let i kontakt med nogle af Danmarks dygtigste og mest engagerede Terrier opdrættere.

Klik her